1. súkromné gymnázium v Bratislave, Bajkalská 20, 821 08 Bratislava, 02 / 50 20 46 11, info (zavináč) 1sg.sk
Najnovšie na stránke
Všeobecné informácie
Študenti
Učitelia

18. november 2016 – školenie pre učiteľov v CLIL metóde a kreatívnych metódach vo vyučovaní jazykov

18. novembra 2016 sa konalo školenie pre učiteľov 1sg a SZŠ na Bajkalskej 20 v CLIL metóde a kreatívnych metódach vo vyučovaní jazykov.

Program ERASMUS+ dáva veľa možností pre učiteľov týkajúcich sa vzdelávania a práce na sebe. Preto sme v roku 2015 podali žiadosť o podporu projektu vzdelávania našich učiteľov, ktorý má názov Developing self, students and school – Rozvíjanie seba, študentov a školy. Keďže veľa našich študentov chce študovať v zahraničí, náš školský program podporuje systematické a intenzívne štúdium cudzích jazykov, hlavne angličtiny a nemčiny. Aby študenti zvládli prechod na štúdium v cudzom jazyku, snažíme sa ich pripraviť a jazykovo tak vybaviť, aby už v posledných ročníkoch pred maturitou zvládali odbornejšie texty v anglickom jazyku, ktoré potrebujú aj vo svojich projektoch na našej škole. Preto sme zaviedli metódu CLIL (Content and Languge Integrated Learning) pre predmety chémia, fyzika, geografia, dejepis a angličtina. Začínali sme s pomocou nášho kanadského lektora, ktorý sa venoval tejto metóde ako prvý u nás na škole.
Žiakov 8. a 9. ročníka vedieme metódou CLIL na chémii a fyzike už od roku 2012, v 1. ročníku na gymnáziu pridávame geografiu a dejepis, aby sa spoľahlivo mohli hlásiť na semináre a profily, ktoré ponúkame vo vyšších ročníkoch, ako sú Science English, History and Politics, Business English. Chceli by sme rozšíriť rady učiteľov, ktorí môžu takto pomôcť študentom lepšie sa pripraviť na ich budúce štúdium.
Traja učitelia našej školy sa zúčastnili dvojtýždňového školenia CLIL for Secondary Schools v jazykovej škole Pilgrim Language School v Canterbury a boli sme podporení práve schválením nášho projektu v programe Erasmus+. Okrem toho sa zúčastnila týždňového školenia aj učiteľka angličtiny s témou Creative methodology in the classroom v rovnakej jazykovej škole.
18. 11. 2016 mali študenti riaditeľské voľno a učitelia sa zúčastnili workshopov, ktoré pripravili naši učitelia, ktorí sa zúčastnili kurzu v Canterbury. Nenásilne a zábavnou formou a hlavne sústredením sa na aktivitu žiakov nám predstavili možnosti zavedenia anglického jazyka do predmetov dejepis, geografia, chémia a fyzika metódou CLIL. Samotní učitelia sa zmenili na žiakov a pracovali na zadaniach, ktoré naši kolegovia pripravili tak, aby si na vlastnej koži tieto metódy vyskúšali. Hovorili o výhodách tejto metódy, ktorá je sústredená hlavne na aktivitu študentov počas hodiny, na rozvíjanie ich slovnej zásoby a schopnosti orientovať sa a vyjadrovať sa v cudzom jazyku o odborných témach. Naši inštruktori – učitelia nám už predstavili aj skúsenosti z prvých aplikácií týchto metód na svojich hodinách. Hodiny CLIL si vložili do svojich úväzkových hodín a vyjadrili spokojnosť s prijatím tejto zmeny u žiakov. Pozvali kolegov na svoje hodiny, kde aplikujú túto metódu.
Učitelia jazykov získali zase nové kreatívne metódy v písaní a rozprávaní pre svoju výučbu jazykov. Tiež si ich vyskúšali ako žiaci a intenzívne pracovali na rôznych zadaniach celý deň.
Verím, že táto skúsenosť povzbudila aj ostatných kolegov, aby aplikovali nové metódy vyučovania na svojich hodinách. Za vedenie školy musím skonštatovať, že sme sa vybrali správnym smerom, aby sme umožnili našim študentom rozvíjať sa, a tak získať skúsenosti do ich ďalšieho štúdia.

Anna Cifrová, zástupkyňa riaditeľky a koordinátorka projektu Developing self, students and school v rámci programu Erasmus+

fotogaléria k tomuto článku:


2016_clil_001.jpg2016_clil_002.jpg2016_clil_003.jpg2016_clil_004.jpg2016_clil_005.jpg2016_clil_006.jpg2016_clil_007.jpg



Dnes sa supluje za:

Lucia Hitzingerová, Simona Stanová, Vladimír Záškvara,

Obed dnes

Polievka: Paradajková A:1
1.Hovädzie mäso, kôprová omáčka, knedľa A:1,3,7
2.Zapekaná brokolica, zemiaky, šalát A:1,7
3.Pestrý tofu šalát A:6,10
4.Varené hovädzie mäso, dusená zelenina
5.Kuracie mäso na čínsky spôsob, ryža A:1,6
Diéta:Zapekaná brokolica, zemiaky, šalát z činskej kap.

Kalendár

do 28.09.2018
odovzdanie podkladov projektov konzultantom – HLKNAB
28.09.2018
11. ročník futsálového turnaja
do 28.09.2018
podanie maturitnej prihlášky IE
00.10.2018
__________OKTÓBER__________
01.10.2018
15.00 STRETNUTIE UČITEĽOV ISCED2,3
03.10.2018
Nezábudky 1.A, B
12.10.2018
Stužková IDOLS
do 12.10.2018
1. priebežné testy – EIHLKNAB
15.10.2018
15.00 MZ SZŠ 1.stupeň
16.10.2018
STRETNUTIE S RODIČMI + Oslava 100. výročia vzniku ČSR: 4.E,I,3.H,L,2.K,N,1.A,B,5.O,7.J,8.G,9.C,9.D,Z,M,V,U,S + projekt AJ - študovňa: U, SJ: 5.O
do 18.10.2018
KNAB odovzdať projekty + resumé
do 18.10.2018
HL odovzdanie príspevkov do zborníka za skupinu (definitívna verzia)
22.10 - 23.10.2018
príprava prezentácií HLKNAB
24.10 - 26.10.2018
prezentácie projektov HLKNAB
25.10.2018
Halloween MZO