ovocie Nezdravá výživa
-Zdravá výživa

-Nezdravá výživa

-Export

Američania sú známi obľubou rýchleho občerstvenia, chipsov, zmrzliny, ktorých konzumácia sa prejavuje na vysokej hmotnosti. Oproti tomu v rodinách, kde sa varí, sú zaužívané, ako všade inde, stravovacie zvyklosti. Väčšinou sa stravujú mrazenými výrobkami, cez cereálne po arašidové maslo na sendviče a párky do "hot-dogov". Zriedkavo upravujú surové potraviny. Pred ovocím dávajú prednosť ovocným džúsom, pred domácimi múčnikmi a pečivom kupovaným cukrovinkám. Často jedia bravčové a teľacie mäso. Obilniny a výrobky z obilnín: chlieb, sójové cestoviny, perník, kukuričné vločky.

Zelenina: brokolica, mrazená zelenina, hrášok, mrkva, kukurica, zemiaky.

Ovocie: hrozno, banány, pomaranče.

Živočíšne výrobky: párky, kurčatá, tuniak, hovädzie a bravčové mäso, vajcia.

Mliečne výrobky: mlieko, syry.

Tuky a pochutiny: maslo, slnečnicový a kukuričný olej, majonéza.

Nápoje: jablkový a pomarančový džús, coca-cola, instantná káva, minerálka.

Ostatné: džem, zmrzlina, pizza, müsli, kečup, sušienky.

Stravovanie vo fastfoodoch

Rýchly životný štýl si vyžaduje všetko rýchlo. Rýchlo sa chceme presúvať, rýchlo chceme získavať informácie, rýchlo sa chceme dostať k najaktuálnejším novinkám a rýchlo sa samozrejme potrebujeme aj stravovať. Rýchlosť je pre náš život príznačná. Celosvetovo sa preto tomuto rýchlemu životnému štýlu prispôsobili aj reštaurácie. Ako náhle technické vymoženosti a pokroky vedy umožnili rýchlu prípravu a uchovávanie jedál a nápojov, vznikli tzv. reštaurácie rýchleho občerstvenia. Po rýchlej objednávke nasleduje prakticky okamžité dodanie, s minimálnymi službami. Reštaurácie s rýchlymi službami, akoby sa mali podľa najnovších trendov nazývať, produkujú jedlá v predstihu a vo veľkých množstvách. Potrava sa pripravuje predovšetkým varením, smažením a opekaním. Hotový pokrm sa po zákazníkovej objednávke už len ohreje, alebo sa rýchlo dokončí jeho príprava.

Medzi tieto jedlá patria  rôzne hamburgery, hot dogy, kebaby, pizza i niektoré exotickejšie pochúťky. Fastfood je celosvetovým fenoménom. Najrozšírenejší medzi  producentmi fast foodov sú Američania.

Jedným z najznámejších produktov fast foodov sveta je pravdepodobne hamburger. Je to druh sendviča s mäsom, ktoré je zvyčajne hovädzie a podávajú sa k nemu rôzne prísady a prílohy.  Mäso v hamburgery môže byť vyprážané, grilované,  i opekané, hamburger sa často podáva so zemiakovými hranolčekmi. Slovo pochádza z názvu nemeckého mesta Hamburg. Prvú okrúhlu žemľu typickú pre hamburger však vytvorili v USA v roku 1916 a od roku 1921 sa podávala v reštaurácii White Castle - J. Waltera Andersona.

Druhým najobľúbenejším fast foodovým jedlom na svete je pizza. Jej počiatky môžeme vystopovať až do čias gréckych kolónií na území dnešného Talianska.

Hranolky tiež patria k obľúbeným pochúťkam fastfoodov sú však plné prepálených tukov.. Ak máte šancu vybrať si niečo iné, neváhajte.

Kebab vám ako rýchle občerstvenie neuškodí – opečené mäsko a zelenina v pita chlebe.

Franchising McDonald's

Franchising predstavuje moderný systém predaja výrobkov a služieb. Systém Franchisingu McDonald's je jedným z dôležitých faktorov úspechu McDonald's vo svete.

V ich obrovskej rýchlosti výroby jedál spočívajú vopred dovezené produkty. McDonald´s alebo akékoľvek rýchle občerstvenie dováža potraviny od rôznych dodávateľov, ktoré skladuje v chladiacom boxe. Potom už ich len spojiť do požadovaných burgerov a zohreje.

I napriek tomu, že väčšina ľudí je informovaná o tom, že fast food nepatrí medzi najzdravšie potraviny, skonzumujú sa denne takýchto jedál milióny.

-Športová výživa

-Zdravá výživa vs. McDonald

-Choroby spôsobé nezdravou výživou

-Choroby spôsobené zdravou výživou

-Geneticky modifikované potraviny

-Cudzorodé látky v potravinách

-autori